top of page

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άμεση επιστροφή των υγειονομικών σε αναστολή στο ΕΣΥ


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και θέμα: «Άμεση επιστροφή των υγειονομικών σε αναστολή στο ΕΣΥ».


Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:


- Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά εκτός ΕΣΥ τους χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή εργασίας εδώ και 9 μήνες και οι οποίοι είναι πλήρως απαραίτητοι στις δημόσιες δομές υγείας.


- Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή των νέων μέτρων για τον covid σύμφωνα με τα οποία οι υγειονομικοί που τελούν σε αναστολή θα μπορούν να μεταβαίνουν παντού, ακόμη και ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά όχι στο χώρο εργασίας τους


- Μέχρι και σήμερα η Κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί ότι όχι μόνο δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος του ΕΣΥ, αλλά και να θέσει αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους και υψηλά standards υγειονομικής ασφάλειας που θα επιτρέψουν την άμεση επιστροφή των υγειονομικών σε αναστολή στο χώρο εργασίας τους.


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


Θα θέσει άμεσα εντός ΕΣΥ και πάλι τους χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς με τα υψηλά standards υγειονομικής ασφάλειας που προβλέπονται, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας;


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:




ΕΡΩΤΗΣΗ




Προς τον Υπουργό Υγείας




ΘΕΜΑ: «Άμεση επιστροφή των υγειονομικών σε αναστολή στο ΕΣΥ»




Η σημερινή Κυβέρνηση σχεδόν «πανηγυρίζει» το τέλος της πανδημίας και αίρει σειρά μέτρων που είχαν ληφθεί στα πλαίσια αντιμετώπισής της, αλλά την ίδια ώρα εξακολουθεί να κρατά εκτός ΕΣΥ τους χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή εργασίας εδώ και 9 μήνες και οι οποίοι είναι πλήρως απαραίτητοι στις δημόσιες δομές υγείας.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή των νέων μέτρων για τον covid σύμφωνα με τα οποία οι υγειονομικοί που τελούν σε αναστολή θα μπορούν να μεταβαίνουν παντού, ακόμη και ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά όχι στο χώρο εργασίας τους, παρόλο που η συνεχιζόμενη απουσία τους στερεί το ΕΣΥ από το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται, ειδικά σε μια περίοδο που δεν έχει επέλθει το τέλος της πανδημίας.


Μέχρι και σήμερα η Κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί ότι όχι μόνο δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος του ΕΣΥ, αλλά και να θέσει αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους και υψηλά standards υγειονομικής ασφάλειας που θα επιτρέψουν την άμεση επιστροφή των υγειονομικών σε αναστολή στο χώρο εργασίας τους.


Η εμμονή της Κυβέρνησης ακόμη και σήμερα στην ίδια στάση αποτελεί περίτρανη απόδειξη μιας ακροδεξιάς κοπής πολιτικής τιμωρητισμού και «σιδηράς πυγμής», που επιδεινώνει το εργασιακό κλίμα στο ΕΣΥ και στερεί πολύτιμο και έμπειρο προσωπικό από τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές υγείας. Με τη στάση της η Κυβέρνηση οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και στη φτώχεια, βλάπτοντας ταυτόχρονα το ΕΣΥ.


Επειδή, όπως έχουμε τονίσει, ο εμβολιασμός κατά της covid-19 αποτελεί όχι μόνο πράξη ατομικής προστασίας αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι σε ευάλωτους συνανθρώπους μας.


Επειδή δεν υπερασπιζόμαστε το “δικαίωμα” στον μη εμβολιασμό αλλά το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία και στην επιβίωση.


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


Θα θέσει άμεσα εντός ΕΣΥ και πάλι τους χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς με τα υψηλά standards υγειονομικής ασφάλειας που προβλέπονται, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας;




Οι ερωτώντες βουλευτές




Ηγουμενίδης Νίκος


Αλεξιάδης Τρύφων


Αυγέρη Δώρα


Βαγενά Άννα


Βαρδάκης Σωκράτης


Βαρεμένος Γιώργος


Βέττα Καλλιόπη


Δρίτσας Θεόδωρος


Ελευθεριάδου Σουλτάνα


Θραψανιώτης Μανόλης


Κασιμάτη Νίνα


Καφαντάρη Χαρά


Κόκκαλης Βασίλης


Λάππας Σπύρος


Μάλαμα Κυριακή


Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος


Μπάρκας Κωνσταντίνος


Μωραΐτης Θάνος


Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα


Πέρκα Θεοπίστη


Πολάκης Παύλος


Πούλου Παναγιού


Σκουρολιάκος Πάνος


Σκούφα Μπέττυ


Σπίρτζης Χρήστος


Τζούφη Μερόπη


Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος


Τσίπρας Γεώργιος


Φάμελλος Σωκράτης


Χαρίτου Δημήτρης


Χατζηγιαννάκης Μίλτος


Χρηστίδου Ραλλία




bottom of page